Smslån utan kreditprövning

Numera är det många som skulle vilja ta ett smslån utan kreditprövning, då de hört talas om att det inte är bra att ha allt för många kreditprövningsförfrågningar på sig, då detta försämrar ens kreditvärdíghet rätt rejält. Detta stämmer, men det finns ett bekymmer med detta önskemål och det är att det faktiskt inte är möjligt att ta ett smslån utan kreditprövning, och det samma gäller andra lånetyper.

Smslån utan kreditprövning

Vad beror detta på?

Anledningen till att detta inte går är att alla kreditgivare i Sverige måste göra en kreditprövning på de potentiella låntagare som ansöker om lån av dem innan de fattar ett kreditbeslut. Det är det lag på, för att så kallad ansvarsfull kreditgivning ska kunna åstadkommas. Om en lånegivare inte gör en kreditprövning på någon som ansöker om ett lån av dem, gör alltså denna lånegivare fel och kan bli bestraffad för detta.

Finns det något man kan göra för att minimera skadan som ett smslån gör på ens kreditvärdighet?

Vi föreslår att man undviker lånegivare som gör sina kreditupplysningar som används för kreditprövningen via UC, dvs. Upplysningscentralen, som är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Detta eftersom kreditupplysningar som görs via andra, liknande bolag inte kommer att synas på UC:s förfrågningar, och därmed kan många andra kreditgivare tänkas missa dessa, om de använder sig av just UC för sina förfrågningar, vilket alltså de flesta företag gör.

Är detta ett bombsäkert sätt att undvika att skada kreditvärdigheten på?

Nej, det är det inte! Istället är detta ett knep som kan funka i vissa lägen, men vare sig vi eller någon annan kan garantera att det alltid kommer att funka, för har man otur kan det givetvis vara så att den lånegivare man ansöker om ett lån eller något annat av i framtiden använder sig av samma kreditupplysningsföretag som man gör nu för att slippa en UC förfrågan. Denna risk finns alltid och kan inte kringgås.

Hur vet man vilka företag som inte använder sig av UC när de gör en kreditupplysning?

Eftersom lånegivarna vet om att många kunder föredrar lånegivare som inte samarbetar med just UC brukar de lånegivare som använder ett annat kreditupplysningsbolag vara mycket bra på att skriva ut detta på sina hemsidor. Med anledning av detta brukar man kunna hitta dessa lånegivare på ett ganska enkelt sätt via en sökning i Google eller en annan sökmotor, som då på några sekunder hittar denna information på deras hemsidor.