Låna med bankID

Idag är det lättare att sköta bankärenden än någonsin förr, tack vare modern teknik och nya uppfinningar som exempelvis bankID. Ett bankID är en slags e-legitimation som gör det möjligt för dig att bekräfta din identitet när du loggar in på din internetbank, Skatteverket och andra myndigheter. Dessutom kan bankID underlätta stort i samband med att man t.ex. ansöker om ett lån, eftersom det gör det möjligt att låna utan att hålla på och skicka skuldebrev fram och tillbaka med Posten, vilket gör hela ansökningsprocessen mycket snabbare.

bankID skaffar man via sin internetbank, då detta är något man laddar ned på internetbanken man har. De flesta större banker, så som Handelsbanken, Nordea och Swedbank erbjuder möjligheten till bankID så har du en av dessa banker men inget bankID, gå in på din internetbank hos dem och se där hur du går vidare för att skaffa detta.

Att låna med bankID rekommenderas därför för alla som har ett bankID, vilket idag sägs vara ca. 5 miljoner svenskar. Därmed är bankID faktiskt den allra mest vanliga formen av e-legitimation i Sverige idag.

De flesta har sitt bankID på sina datorer men det finns även varianter för mobiltelefoner och surfplattor, om man mestadels använder detta och därmed vill ha sitt bankID där.

låna med bankID

Det är dock viktigt att påpeka att trots att bankID är väldigt smidigt och bra samt lätt att använda så är det ännu inte alla banker eller lånegivare som erbjuder möjligheten att låna med bankID, även om de företag som gör det blir fler och fler hela tiden. Vår gissning är att så småningom kommer de flesta lånegivare att erbjuda denna möjlighet, men man kan alltså inte ta för givet att så redan är fallet ännu.

När det gäller de lånetjänster som stödjer bankID för identifikation så brukar dock de flesta bankID:n, oavsett vilken bank det är som utfärdat dem, vara kompatibla med dessa tjänster.